Како очистити 6 најцењенијих места у вашој кухињи

Погледајте около твоју кухињу. Изгледа прилично чист, зар не? Неколико бијесних мрвица на тавану, можда, али нема већих истрошених парадајз-соса или лепљивих делова мраза. Чување микроталасне пећнице и чишћење пулта је једно, али када сте последњи пут прочистили машину за прање посуђа или одвод? Ако је прошло годинама од тренутка када сте се спустили испод фрижидера, немојте паничити – консултовали смо се Бецки Рапинцхук (оснивач блога Цлеан Мама и аутор књиге Симпли Цлеан) за савете како очистити најпрљавије, запуштене тачке у твојој кухињи.

1. Одводити и одлагати

алек-раиј-кухиња-судопер
Алек Лау

Очистите тај одвод.

Чак и ако имате једну од оних металних потапалаца који држе комаде кале и овсених кругова од запушавања вашег судопера, има пуно тога које се и даље задржава у одводу. За чишћење одвода и одлагања без позивања водоинсталатера, Рапинцхук предлаже мешање ¼ шоља за сапун и ¼ чаша лимуновог сока, изливати га у одвод и пустити да седи најмање пет минута. Водите хладну воду (и одлагање, ако га имате), а мирисеће свеже и очистити пуно гриме. Ако мислите да му је потребно добро прање, покушајте да користите четкицу за чишћење компаније Фуллер Брусх Цомпани. Рапинцхук користи четкицу у облику слова У, која се налази испод одвода без уклањања цијеви – да би се извукла све што паста не води рачуна о.

2. Машина за судове

На срећу, машине за прање посуђа се лако чисте. Поур чашу сирћета на поду машине за прање посуђа (унутра, испод кога се стубови клизају – не на вратима), и пустите један циклус празан, без посуде. Очет ради на ослобађању било каквих минералних наслага које су можда изграђене. Једно од места где се највише гради је млазница за млазницу – чачкалица је једноставан начин да се извуче, каже Рапинцхук. Ако имате филтер – који се обично налази и на поду машине за прање судова – извуците га, прочистите га меком четком, исперите и вратите га назад. Чишћење машине за прање судова сваких неколико мјесеци ће га одржавати ефикасније и помоћи ће му да траје дуже.

3. Блок ножа

Да ли сте криви за резање хлеба и онда стављате нож назад без прања? Те мрвице морају да оду негде. Да бисте нокте блокирали добро чишћење, уклоните све оштре предмете и окрените блок наглавачке преко судопера. Стресајте је као полароидна слика. Ако мислите да јесте стварно прљави, ставите мало бијелог сирћета на папирни пешкиар, обмотите око стоног ножа и повуците га у сваки слот за нож како бисте их темељно очистили. Обришите споља сапуном и водом, а уверите се да се одмах осуши – поготово ако је дрвена.

Тест Kitchen Tasting-9
Алек Лау

Тхровбацк: Стара тест кухиња БА!

4. Ормари и плафони

Ваши ормари вероватно неће погледај прљав, али ако сте водили папирни пешкир преко њега, видјели бисте колико су прашине и сплитери прикупили. Користите микровлакенску тканину намочену са а мешавина воде и кастилног сапуна (што је блажи од сапунице и довољно је нежан за чишћење дрвета). Користите то на предњим дијеловима ваших ормарића, подних плоча и облога. Можете користити исту комбинацију сапуна и воде како бисте очистили унутрашњост ваших ормара док сте у њему.

кухиња-дизајн-савети-пећ
Доуглас Лајл Томпсон

Чак и веома лепе пећи не чисте.

5. Испод хладњака и шпорета

Најмање једном годишње, добро је чистити испод апарата. До не треба да извлачите фрижидер или у потпуности печење, Рапинцхук користи ОКСО-ову подлогу за подмлађивање, што она описује као “велики, дугачак оштрицјен од пластике који има микрофибер рукав како би добили мрвице и прашину”.

тини-хоусе-фридге.јпг
Љубазношћу Линдсаи Ванн фотографије

6. Диспенсер за воду

“Нешто што је занемарено, али једно од најслабијих места у кухињи, је уређај за расподелу воде у вашем фрижидеру”, каже Рапинцхук. Ухватите малу четку (као чистач за сламу), потопите га у сирће и очистите унутрашњост и спољашњу воду. Можете такође користите чисту, нову четкицу за зубе за чишћење, уклањање калупа, квасца, калцификације и минерала. (ЕЕК!) Након чишћења, покрените диспензер једном да бисте се уверили да је неки сирћет исцрпљен. Сада сипајте хладно чашу воде – заслужујете освјежавајуће напитке након свега чишћења.

Инспирисан? Ево читавог чистог маминог 7-дневног водича за чишћење:

цлеан-мама-пантри.јпг

План за чишћење кухиње од 7 дана који можете заправо управљати