Први корак ка пијанцу Вашег вискија? Знајући како читати ознаку бочице

Мастер соммелиер и аутор Рицхард Беттс не верује у критику. За Беттс, укус је толико дубоко личан; зашто оставити велике одлуке до неког другог?

Због тога његова нова књига о вискију није компликована или тешка за продор. Ессентиал Сцратцх & Снифф Водич за постајање Вхиски Кнов-Ит-Алл је, да, стварна сликовница за гребање н-снифф која је осмишљена да опреми људе да се баве сопственим стварима – некаквим прстом декодера за виски. Први корак? Сазнајте како на земљи треба да дешифрујете етикету на бочици вискија-тако да можете да знате своје тениске вискије из ваших бурбона, ваше поједине малтове из ваших мешавина и разлику између вискија старости 12 година и 18 година. Беттс нам је поставио:

хибики-виски-етикета-јапанесецирцлед
Алек Лау

Јапански виски, спеллед без “е”. Фото: Алек Лау

Место

Док је виски направљен широм света од Тајвана до Индије, Беттс препоручује упознавање вискија направљених на пет места: Ирској, Шкотској, САД, Канади и Јапану. Само да ово избацим са овог пута, ево лекције за мини спектакл. Беттс каже да се “е” или не “е” дебата може решити једноставним правилом: “Ако у име земље постоји” е “, онда виски има” е “, попут Америке. Не ‘е’, попут Јапана, а то је виски. “

Ирска: Иако су Шкотска и Ирска управо један поред другог, Беттс каже да виски који излази из њих не може бити више различит. Ирски виски се дестилује три пута, за разлику од два пута у Шкотској. Сваки пут кад нешто нешто дестилирате, постаје глатко и губи неке своје почетне ударце. Дакле, уопштено говорећи, ирски виски је глаткији и травнатији, уз наговештај меда.

Шкотска: Описао је шкотски виски као пуно “много више да каже”. Како Бетс каже, “[Сцотцх виски] пита више од вас као пијаница.”

Канада: Исти је договор са вискијама из САД или Канаде; они не могу бити више различити, објашњава Беттс. Он мисли о канадским вискијама као округао, глатко и лако пити.

Сједињене Америчке Државе: Амерички вискови су шкотски аналогни, каже Беттс: “Има много више простора за изражавање спициера у америчком вискију.”

Јапан: Јапански виски је омиљени Беттсов лик. “Узели су све знаке из Шкотске када су поставили производњу, тако да то одражава пуно тога, али то је јединствено окружење”, каже он. Не само да је место важно, али климу тамо такође чини завршни производ додирљивим од Шкотског.

буллеит-бурбон-виски
Флицкр / патруби

Етикета на флашу Буллеит Боурбон 10 година. Фото: Флицкр / Патруби

Старост

Старост се односи на време када је виски провео старење пре него што је флаширано. Али старење 18 година у Шкотској није исто као и старење 18 година у Кентакију, каже Беттс: “Климати су веома различити. Старење 18 година у Шкотској је неопходно да би се постигло нешто сложено и пуно, док 18 година у Кентакију може уствари, престар, јер је тамо толико топло да виски могу постати превише храста или танки. ” Што више времена проводи у дрвету, више арома се издваја из дрвета и што више одустаје од његових почетних укуса.

јефферсон's-kentucky-bourbon-whiskey-circled-WHISKEY-LABELS-4-of-7
Алек Лау

Јефферсон’с Кентуцки Страигхт Боурбон Вхискеи. Фото: Алек Лау

Теннессее Вхискеи вс. Боурбон

Оба Теннессее вискија и боурбон виски су боурбонс. Сви боурбони су направљени од 51% кукуруза; старији у новим, изгубљеним америчким храстовим бачвама; и не више од 160 доказа. Велика разлика између њих лежи на локацији и процесу. Иако бурбон може да дође од било ког места у Сједињеним Државама, Теннессее виски мора долазити из Теннессее (дух) и мора да прође кроз процес Линцолн Цоунти, што подразумева покретање сировог духа кроз филтер филма од 10 метара који даје резултујућој течности гладак завршни слој.

хибики-вхиски-бленд-цирцлед-ВХИСКЕИ-ЛАБЕЛС-1-оф-7-3
Алек Лау

Сунтори’с Хибики јапански виски, мешавина. Фото: Алек Лау

Појединачни Малт вс. Блендед Сцотцх

Казивање шкотског је само малт само значи да је у потпуности направљен од ситаног јечма. “То му даје посебан укус, као што је додавање млевеног праха млека у чоколадни милксхак, што не значи да је мање добар”, каже Беттс, иако лично преферира мешани шкош, који је направљен од мешавине ситаног јечма и необрађеног зрна духови.

јацк-даниелс-кисело-масх-виски-окружен
Флицкр / цоокбоокман

Џек Даниелс кисело масх Теннессее виски. Фото: Флицкр / куварица

Соур Масх

Кисела маса се односи на “пиво” део производње. (Према Беттс-у, виски је “само дестиловано пиво, заиста”.) Уз киселу вискију вискија, дестилатори користе мало претходне серије – на исти начин почетног стартера или мајке комбуцха – додају мало функ мешавина.

дугме-поток-100-кружни-виски-ВХИСКЕИ-ЛАБЕЛС-5-оф-7
Алек Лау

Кноб Цреек Кентуцки Страигхт Боурбон Вхискеи је 100 доказа, или 50% АБВ. Фото: Алек Лау

Доказ и алкохол по запремини (АБВ)

Беттс верује да је вредно обратити пажњу АБВ-у, или колико је јак виски. Каже да из пореских разлога духови завршавају са 40% АБВ или 80 доказа; то није зато што најбоље има укус. После дегустације више од 500 различитих вискија за ову књигу, нашао се да гравитира према вискијском чесму, која нема никакву додатну количину воде, да би се доказала. “Изашао је из буке и то је оно што јесте”, каже он.

рицхард-беттс-сцратцх-н-снифф-вхиски-цовер
Венди МацНаугхтон

Ессентиал Сцратцх & Снифф Водич за постизање Вхиски Кнов-Ит-Алл би Рицхард Беттс. Фото: Венди МацНаугхтон

Шта да игноришемо

Једна ствар коју он увек сматра је патина – у овом случају, идеја да виски развијају одређене квалитете током одређених околности. “Не можете пречити виски. Дио онога што чини да виски раде – што га чини меком, благом, округлог је времена”, објашњава Беттс. “Не можете направити виски и одмах га продати на тржиште. Заиста траје године и године.” То је рекао да се ради о комплетној слици о томе шта се налази у боци. Каже Беттс, “Више се тиче узимања сваког податка по номиналној вредности и не дозвољава било ком комаду да се скали.”