Da, gostili smo kugelni izrezek

Če niste odraščali kugelj iz testa, koncept verjetno zveni nekoliko čudno. Rezanci kugelov so pečenka rezanci, okrašena v kremasto, masleno in sladko omako, nato pa pečena, dokler so nejasni, hrustljavi ali kombinacija obeh. Sliši se kot sladica, vendar je ta židovska jed jedka zelo dobro (dobro, vsaj z glavnim programom). “Kadarkoli nekdo prvič poskusi kugel,” razlaga pridruženi urednik hrane Claire Saffitz____, “Všeč so:” Zakaj so to makaroni in siri tako sladki? “Ena stvar je zagotovo: Vsaka družina, ki ima tradicionalen kugel recept, je prepričana, da njihova ni le najboljša, ampak edina.

Smešno je, da poleg prisotnosti sladkorja in rezancev ni veliko, da se lahko kuglerji strinjajo. Nekatere vsebujejo rozine, nekatere pa imajo jabolka. Večina jih ima mlečne izdelke, na primer kislo smetano ali skuto, nekatere pa ne. Nekateri so pečeni, dokler zgornji sloj rezancev ne postane krhka in hrustljava, nekateri pa so zaščiteni z vlažno skorjo. Kdaj Saffitz, višji spletni urejevalnik Carey Polis, in pomočnik glavnega urednika Emma Wartzman so se pogovarjali o receptih svojih epskih kugelov, takoj je postalo jasno: lahko imajo istega imena in istega 9 x 13 steklenega jedilnega pireksa Pyrexa, vendar so se z njimi zelo razlikovali.

Obstajala je le ena stvar: kugel-off. Vsak tekmovalec je pripravil originalni recept svoje družine, nato pa so jih preizkusili sodniki in višji uredniki Meryl Rothstein in Julia Kramer (oba kugeljska ljubiteljica, če ne navdušenci) in kugel-newbie in direktor hrane Carla Music. Evo, kako so tri kugle ušle.

KUGEL OFF (1 of 8)
Alex Lau

Saffitzov kugelj.

Nadgrajena tradicionalna: Claire Saffitz

Clairejev kugel je po mnenju sodnikov pretežno “kugelast”. Bila je visoka, z globoko rjavim rezancem, ki se je z vrha zdrsnila, kot so ostri vrhovi Tetonsa. Narejen iz celega palčka masla, polnomastnega skuta in kremnega sira pa je bil v notranjosti vlažen in kremast. Kugel je bil tudi z rozinami, kar je gotovo sporna poteza. (“Če kdo uporablja rozine, je diskvalificiran,” je dejal odgovorni urednik Adam Rapoport, preden se ne udeležijo.)

Po nadaljnjem inšpekcijskem pregledu je bilo ugotovljeno, da se Saffitz v celoti ne drži prvotnega recepta. V Kalvadosu so bili zlati rozini, v notranjost je bil dodan še večje število limoninega lesa, vrh pa je bil prašen z demerara sladkorjem, preden je bil postavljen pod broiler. Spremembe so bili dobrodošli dodatki, predvsem pa sadje. “Ne sovražim rozin. Zakaj vsi sovražijo rozine?” spraševal Rothstein.

KUGEL OFF (3 of 8)
Alex Lau

Polisov kugelj.

Fruit-Forward: Carey Polis

Polisov recept prihaja od njene mame, ki tradicionalno meša kuhane jajčne rezance s topljenim margarinom – in ne s kislo smetano, skuto ali smetano. Polis je zamenjal margarino za maslo, vendar nad tem, je ostala zvest originalnemu receptu, vse do konzervirane jabolčne pite. Dodal je še en element sladekosti rezancem, ki so bili okusljeni s sladkorjem, vaniljo in cimetom.

Polis je bila v notranjosti čudovita kombinacija gostih in hrustljavih in lahkih in mehkih rezancev, teksturalni podvig, ki je, kot je priznal Polis, morda bila srečna nesreča. “Nisem prepričan, da sem to storil,” je rekla. Namerno ali ne, bilo je veselje, da jeste in doseženo tako, da so istočasno tako suhe in mokre, kar je po mnenju Kramerja pomemben žig judovske kuhinje.

KUGEL OFF (2 of 8)
Alex Lau

Wartzmanov kugelj

Wild Card: Emma Wartzman

Wartzmanov kugelj, prvotno iz njene Velike tete Helen, je bila izdelana z namerno prepletenimi finimi jajčnimi rezanci za pudingno, ultra krepko doslednost. Bila je prekrita s prelivom iz drobovja, izdelanega iz zdrobljenih krešakov in masla. To ni tradicionalno. (»Ali ste kdaj videli kakšen kugelj iz kruha, kjerkoli?« Je vprašal Kramer. «Ne,« je odvrnil Wartzman. «) To je spominjalo na kavo, ki je takoj dobila digitalni urednik hrane Dawn Perry’s srce. Dejansko je drobtinjenje vrgel sodnike v zanko – vsi prisotni pri degustaciji so opozorili, da je bil kugel veliko manj sladek, kot so pričakovali.

KUGEL OFF (8 of 8)
Alex Lau

Meryl Rothstein, Julia Kramer in Carla Music sta presodila kuglanje. Belle Cushing je posnet podcast za BA.

Rezultati: Frankenkugel

Ko je bilo vse povedano in okusno, naša okusna plošča ni mogla izbrati najljubše. Namesto tega so bili izvedeni načrti za drug krog peke, ki bi ustvaril idealen Frankenkugel. Kaj bi naredilo idealno pečenje? Široki jajčni rezanci, kot v Polisovih in Saffitzovih kuglah. In tudi Wartzmanova prelomnica. Roze, ki se dotikajo notranjosti, bi bile zamenjane za jabolka, tako kot pri Polisovih, toda tokrat bi bili sveži. Maslo, mleko, vanilija in sladkor bi seveda ostali prisotni.

»To je dobro,« je vzkliknil uredniški pomočnik Belle Cushing kot je vzela ugriz. “Samo želim, da bi bilo slano.”