Etymology of the Word Mint

Hades är ett kryp

Mynt kan verka som en lycklig växt – den kan växa nästan var som helst, smakar bra i allt och kommer tillbaka varje år – men det föddes av våld, sorg och avundsjuk raseri. Historien går tillbaka på dagen, Hades hade en flickvän, en naiad som heter Minthe, som hade otur att bo i en flod som sprang genom underjorden. Det är oklart huruvida hon gjorde förföringen, eller huruvida Hades arbetade sin herre av de döda charmar på henne, men på något sätt slutade de “hänga ut” mycket.

Men då, som grekiska alfagudar brukar göra, bestämde Hades att han behövde någon ny i sitt liv och gick och kidnappade Persephone. Den mest kända nedgången från Hades beslut att avlägsna en ny damvän var att hennes mamma Demeter förbannade jorden, men blev sedan förkrossad för att bara förbjuda jorden för tredje delen av året som Persefon stannade i underjorden (varifrån vintern ).

Men Minthe slutade med att få den värsta affären av hela situationen, överlägset. När Hades tog Persephone tillbaka till sin plats (och kom ihåg att hon redan var ganska arg på att bli kidnappad), och hon fick reda på att Hades redan hade varit snäll och daterade Minthe, hon flög in i en raseri och började bara stampa Minthe in i jord. Stampa! Vid denna tidpunkt förvandlade antingen stampingen, just straight-up, Minthe till en växt (mint) eller Hades ingrep och kom med kompromissen att vända sin ex i en växt istället för att låta henne bli helt trampad av Persephone.

Inte sval på något sätt. På grund av detta (eller vice versa, beroende på hur gammal en gammal grekare du är), var mint en viktig ingrediens i många gamla grekiska begravningsritningar, särskilt som en ingrediens i en byggdryck som heter Kykeon (som ibland också inkluderade hallucinogener! ).

Etymologiskt är det teoretiskt att Minthes namn kom till grekiska från ett ännu äldre språk, som grekalspråkiga människor hade torkat bort från Medelhavet. Det är ingen som vet hur exakt det pre-grekiska språket kunde ha låtit (en av de största nackdelarna med att utrotas före skrivelsens uppfinning), men “nth” ljudet i Minthe (och platsnamn som Korint) är en av markörer av möjliga låneord från det långdöda tungan.

RELATERAD
En fläskbröd för picky (med mynt!)
Ananas-Mint Mojito
The Eat Your Words Arkiv