Tryffelolja

Träffolja är en matolja, som olivolja eller solrosolja, som har blivit infunderad med doften av vita eller svarta tryffel. Den intensiva doften och smaken av tryffelolja kommer inte från verkliga tryffel, men en kemisk förening som liknar den noga, ofta märkt på flaskans etikett som “naturliga smaker”.

Träffolja är tänkt att vara en efterföljande olja, snarare än en matolja som används för att sautera eller steka. Det betyder att det bäst används precis före servering: drizzled över soppa, risotto eller seared fisk, eller används i kombination med olivolja och vispadade i en enkel vinaigrette. Eftersom smaken och aromen är ganska kraftfulla, är det viktigt att använda tryffelolja sparsamt. I små mängder tillför tryffelolja en spännande jordnäring till vinaigrettes. Några droppar, precis före servering, lägger till skonsam doft och lyxig smak.

Eftersom smakskillnaden mellan vita och svarta tryffel är subtil kan vit och svart tryffelolja användas omväxlande i matlagning.

Som med all annan olja, lagra tryffelolja bort från ljus och värme. Eftersom det är dyrt och borde användas sparsamt, är det bäst att köpa oljan i små kvantiteter.