Да, можете јести то: како кухати са колерабијем с тржишта

Један од најбољих делова о нашем тесту кухињског менаџера, Брад Леоне-овом послу је његов недељни излет на тржиште фармера. Његова је одговорност да снабдева кухињу зрелим производима, протеинима и остатцима шпорета током целе године. У љето и јесен, када фарме своде добре ствари, Брад је као дете у продавници слаткиша. Сваке сриједе, он удара на тржиште својим врећама за врећице за поновно кориштење како би се сложила с оном што је свеже и добро – а наравно и мало снацкања и лупања. Погледајте овде у нашој колумни Из тржишта да бисте видели шта је Брад покупио и, наравно, да добијете сопствену инспирацију за кување.

Кохлраби је постао дете плаката за локална, сезонско фокусирана средства за производњу производа. Изгледа да је готово немогуће говорити о сложенствима кувања производа са тржишта фармера или ЦСА-а, а да се не бавимо неким итерацијом фразе: “И кохлраби! мислим, шта је са тим?”

Кохлраби је проглашен зато што је лако расти – многи фармери га садају – али до недавно, није се инфилтрирао у главне полице продавница прехрамбених производа. Ове дане, много је лакше наћи кохлраби; ако нисте скували, вероватно сте бар то чули. Ево Брадових савјета о томе шта тражити приликом куповине колера, као и како га припремити. Размислите кохлраби де-мистифиед, једном за свагда.

Шта чини добар Кохлраби?

Не морамо да вам кажемо да ми више волимо кохлраби од наших пријатељских пољопривредних сељака, зар не? Брад каже: “Ја препоручујем да купујете органски на тржишту фармера за најсвежије и најквалитетније узорке.” Поред тога, Брад каже да тражи сијалице које још увек имају своје лишће. “Добар је индикатор да је вег је свеже и да је недавно бачено, јер се листови брже од сијалице.” Сам жаруље треба да буду затворене са кожом која је врло чврста и чврста. Кохлраби је тешка, и требало би да се више осећаш као бејзбол у руци мање као Нерф лопта.

Чули сте реченицу: “тамније бобице, слатко је воће”, зар не? Па, према Бреду: што је мања сијалица, слатко је кохлраби.

Како да га чувате

Чим доведете колерабију кући, одвојите лишће сијалица. Брад држи и лишће и сијалице у фрижидеру; листови одлазе у запечаћену пластичну врећу од зип-топа, сијалице су ускладиштене. Користите листове у року од неколико дана, али неупућене сијалице ће трајати недељама.

Јести све

Иако је сијалица биљке најчешће припремљена и поједена, лишћа су у потпуности јестива. Шифонирајте их фино и бацајте их у виноигрету, или им дајте грубо секање и паре или их залијепите, као што бисте сакрили зеленило или кале.

(Па, осим пилинга)

Кохлраби је заштићен густом кожом, која је или љубичаста или бледо зелена. Не постоје варијанте укуса између боја, а “месо” унутар ње је уједно беле боје. Мудре речи из Бреда: “Увијек лупите сијалицу, јер је спољашњи слој прилично влакнаст и непријатан, неће се сломити након што се кува.” Користите оштри нож за уклањање коже, јер је превише дебео за традиционални биљни лајсни.

Кухај … Или немој

Кохлраби је једнако укусна сирова или кувана. Брад воли танко бријати ољуштене, сирове сијалице у подметаче (можете уз помоћ мандолина помоћи у томе) и бацити их у славу. Такође су крхки, сочни и оштри, што их чини одличним додавањем салата и житарица – помислите на њих као мање слатке јабуке у погледу текстуре.

Желите ли да кувате кохлраби? Поједностави. Ево Брадовог савета: “Волим да загријем зеленило и разбије стабљике са белим луком и маслиновим уљем. Додајте додир сљунчаног папра и поставите.” Такође можете третирати сијалицу као и било који други коријен поврћа – исецкати га и печити га док не понудите, или га додате у супе и чорбе.

Испробајте: обријане колерабије са јабукама и лешницима

Још савјета за куповину тржишта фармера

6 Савјети за куповину тржишта фармера