Make Better Applesauce – samo preprečite te pogoste napake

Morda smo ljubili tiste majhne plastične kadi zobno-sladke, gladke hrane za otroke, kot otroci, toda v teh dneh so naši okusi zoreli. Ko mislimo, da smo zdaj apsolvirni, mislimo, da je rahlo sladkano, lepo teksturirano in domače. Zdaj, ko so jabolka v svoji glavni sezoni, je čas, da naredimo veliko vikend paket, ki bo trajal tako dolgo, kot ga boste pustili. Tudi če ne morete, bo omaka ostala dlje kot sveže jabolka (sladkor deluje kot konzervans). Če nameravate DIY svojo omako, se prepričajte, da ste dejansko prekleto dober, da se izognete tem pogostim napakam.

1. Izkoriščanje kože … in zapustitev semena v

Kuhanje jabolk s svojimi kožnimi oblogami privlači privlačno rožnato odtenek v vašo omako – barve pihajo v kompot, ko kuhajo. Plus, pomislite na ves čas, ki ga boste shranili, ko boste odklopili lonček. Rick Martinez, pridruženi živilski urednik, priporoča predelavo jabolk v prehrambeni mlin, ki bo ujela kože in vas pustila z vsemi barvami in nobenim trdim, vlaknatim bitjem. To je rekel, on predlaga, da porabi nekaj dodatnih minut odstranjevanje jedra in semen z čajno žličko ali melon baler. Zakaj se trudim, če vas bo mlin za hrano ustavil, da bi ojačili omako? “Semena so taninska,” pojasnjuje Martinez. “Kuhanje z jabolkami bo prineslo grenak okus.”

2. Rezanje jabolk preveliko (ali majhno!)

Izdelava jabolk ni celodnevni projekt. Če kuhamo dlje kot 30-40 minut, so vaši jabolčni kosi preveliki, pravi Martinez. Namesto kosov, ki so 1 “-2”, in simmer z vročo srednjo do srednje veliko toploto, občasno premešamo, tako da omaka ne gori. Ne skrbite, da bo manj kot 1 “, saj boste na razrezni plošči porabili bolj aktivni čas. Enako pomembno je, da se jabolka razrežete na enake velikosti, kar zagotavlja, da vsi kuhajo enako stopnjo.

jabolko-breskev-kompot
Lennart Weibull

Ta recept združuje breskve in jabolka. Foto: Lennart Weibull

3. Uporaba napačnega sladila

Najbolje je, da napadeš na strani ne-tako-sladkega, ko se zlivate skupaj z jabolkami. Vedno ga lahko dokončate z javorjevim sirupom ali medom, preden se postrežete. Martinez raje uporablja rjavega sladkorja za zelo jajčeca jabolka, kot so Granny Smith, in turbinado ali sladkorja demerara za sorte dediščine z boljšim okusom, kot je Winesap. Odstranite belega granuliranega sladkorja, ki je enobarvna sladka, in ne dodajajte tistih okusnih karamelnih listkov, ki jih povezujemo z dobrim jabolčnikom.

4. Prekomerno ali manjkanje jabolk

Očitno ne želite jabolk z al dente ugriz, vendar si vedel, da jih je mogoče pretiravati? “Jabolka hitro izgubi okus, če je predolgo kuhana,” pravi Martinez. Se spomniš zloglasne jabolčne pite Ritz? Teorija je, da laiki ne morejo povedati razlike med pito, pečeno z Ritzom in ne z jabolkami, ker po vsem tem kuhanju in pod cimetom – skoraj precej okusijo. Testirajte jabolka skozi proces kuhanja, tako da jih ugrizete ali jih stisnete med prstom – če so zmešani brez doda, končajo.

5. Uporaba zemeljskega cimeta

Cimet: Da. Zemeljski cimet: Ni šanse. Martinez pravi, da dodate palico cimeta v lonec – samo ga ne pozabite odstraniti pred obdelavo. Ground cimet ni tako aromatičen ali dišeč kot palica, zaradi degradacije olj; začnejo izgubljati svojo moč takoj, ko je cimet tla (to velja za vse začimbe, pravzaprav). Torej, čeprav ste včeraj kupili, kdo ve, kako dolgo je bil obdelan?

6. Dodajanje masla

Z mamo lahko vznemirjamo veliko mamice Najboljši Recipe Applesauce Ever, vendar Martinez pravi, da maslo v jabolčni je ne. Medtem ko lahko dodamo sijaj in silkost teksturo, maščoba v maslu zmanjša trepetost. Ne pozabite, da tudi jabolka hitro izgubi okus, tako da že začnete v rdeči barvi. Boljši zaključek? Namig limone.

Kako jedro in rezino jabolko:

Kako Core & Slice Apple brez Corer