5 Vanliga misstag vid stekning av stora köttstycken

När det gäller show-stop centerpieces, får inget käft på golvet, som en massiv hunk av rostat kött. Men skär som pork axel, ryggradslakan och lammben eller axel kan vara skrämmande för hemkockar. Vi får det: De suger är dyra, och det finns en stor rädsla för över- eller underkokning hälften av din dagligvaruhandel budget för veckan. Du behöver inte slösa bort dina pengar, bara gör inte dessa vanliga misstag.

1. Kryddar inte natten innan du rostar den

Inte bara behöver du krydda köttet aggressivt, du måste göra det hela natten innan du planerar att laga den. Förklarar Rick Martinez, associerar matredaktör: “Du gör i huvudsak en snabb torr saltlösning med salt och peppar.” Detta kommer att ge krydda gott om tid att genomtränga bortom stekens interiör. Gnugga bara grillen med koshersalt och peppar (och vad som helst annat kryddor du vill använda) och sätt det, avtäckt, på ett arkskål eller rostpanna i kylskåpet.

2. Låt det inte komma till rumstemperatur

Tänk inte ens att ta köttet direkt från kylskåpet till ugnen. Det kommer att ta längre tid att laga mat, för att inte tala om rost ojämnt. Ge köttet en timme eller två vid rumstemperatur innan du rostar det.

pepparrot-och-persilja-stuffed-rib eye-roast
Christopher Testani

Pepparrot-och-persilja-Stufed Rib-Eye Roast. Foto: Christopher Testani

3. Går för lågt och långsamt

Ingen gillar grå, gummiliknande kött. Men en guldbrun, sprickskorpa? Det är något som alla vill ha. Detta uppnås vid högre koktemperaturer. Du kan sova köttet innan du rostar det för att starta brunprocessen, men de flesta stora köttstyckena är för stor för en porslin på stovetoppen. Få samma effekt genom att starta grillen i en ugn inställd till en hög temperatur (i 450˚-intervallet). När köttet börjar brinna, minska värmen till något i 300-325˚-intervallet så att det yttre brinner inte innan det kokas genom.

4. Carving det direkt

Du vet förmodligen att köttet ska vila innan det skärs eller skärs. Men när det gäller flera pund rostar, den tio minutersnack du gav din biff i går kväll kommer inte att räcka. Låt grillen sitta i minst 30 minuter innan du huggar det. Inte bara kommer du att fånga alla dessa dyrbara juicer, det kommer att göra jobbet oändligt lättare (inga brända fingrar eller röriga skärbrädor). Oroa dig inte för att rosten blir kall; det kommer att hålla värmen förvånansvärt bra. Plus, du kan alltid försiktigt värma köttet vid bordet genom att hälla en snabb pan sås över toppen.

fläsk-skuldra-al-diavolo
Gentl & Hyers

Pork Shoulder Al’Diavolo. Foto: Gentl & Hyers

5. Skivning på fel sätt

Du ska alltid skära kött mot, inte med, spannmålen. Detta gör för anbud, smälta i munnen. Om du någonsin har kokat en grillat till perfektion och fortfarande har det svårt eller tunt, är det troligt att det inte skivats rätt. Att använda en mycket skarp kniv hjälper – och ger en mer attraktiv presentation.

Koka receptet längst upp på denna sida: Crown Roast of Pork

Gå stor: Hur man gör en fjäril och fyller en stek.

Fjäril, Stuff och Tie Din Roast