6 Vanliga misstag att undvika när rostning av grönsaker

Grilla grönsaker verkar lätt nog, eller hur? Bara hugga dem, lägg dem på en plåt och kasta dem i ugnen. I grund och botten ja. Men det finns några specifika saker som du borde tänka på för att få spridda men ändå gröna grönsaker. Här är de vanligaste misstag som människor gör när de slänger sina vintergrönsaker i ugnen och hur man undviker dem.

1. Haka dina grönsaker på något gammalt sätt

“Skär dina grönsaker i samma storlek så att de ska jämnt laga mat”, säger senior matredaktör Alison Roman. När du rostar stärkelse grönsaker som potatis eller squash, sätter du dem i 1 1/2 “-2” bitar så att de inte lagar för snabbt eller för långsamt (mer om det senare). Men när det är möjligt, gillar Roman att steka mindre grönsaker hela. “Morötter är så vackra när de stekas hela”, säger hon. “Och stenglar av broccoli är bra bara delade i längdriktningen när de är rostade.”

2. Använda för mycket olja eller för lite!

När du är färdig med att klippa dem, se till att ge dina grönsaker en oljekula – men antar inte att alla behöver samma mängd. “Grönsaker med poröst kött, som svamp och aubergine, behöver lite mer olja än, säger rotgrönsaker”, säger Roman. Som regel gillar hon att använda två matskedar olivolja per plåt av grönsaker, men lägg lite mer om du inkluderar något som suger upp fukt. Använd bara inte för mycket – du vill inte att dina grönsaker blir feta. “Din grönsaker ska vara en bara liten glänsande och jämnt belagd”, säger hon. Och, naturligtvis, säsong, säsong, årstid.

3. Stekt i en gryta

Även om du kan använda en bakfat för att steka dina grönsaker, föreslår romerska att en platta är din bästa satsning. “Grönsaker har högt vatteninnehåll,” förklarar hon. “När de lagar mat och att vattnet avdunstas, kommer de högre, böjda sidorna av en bakfat att få dina grönsaker att ånga mer än om de var på en plan yta med grunda sidor.” I grund och botten kan dina grönsaker komma lite mjuktare än vad du tänkte om du använder en bakrätt. Gör detta på egen risk.

4. Crowding Pan

“Ge din grönsaksutrymme!” Romerska pleads. Det är samma sak som ovan: Grönsakerna kommer att ge av ånga medan de lagar mat, och de kommer att bli mushier om de är uppe i varandras grillar. Se till att det finns ett litet utrymme mellan varje bit, och de kommer att brinna och skarpa mycket bättre.

5. Koka dem lågt och långsamt

Det är inte en braise, det är du! “Jag steka mina grönsaker på en högre temperatur, som 400-450 grader”, säger Roman. “På så sätt får du en fin karamelliserad och krispig utsida, och en just-cooked-through inuti.” Men gå inte mycket lägre än det. “Om du stekar dem på för låg temperatur, kommer de inte att bruna så snyggt och bli mjuktare.” Om du är i den där typen, gå för det – men vi tar skarpa karamelliserade grönsaker, tack så mycket.

6. Sätta dem i ugnen och glömma dem

För att garantera jämn matlagning och brunning, måste du ge dina grönsaker en bra kasta medan den är i ugnen. “Du vill inte att den ena sidan av dina grönsaker är super mörk, och de andra sidorna har ingen färg”, säger Roman. Du bör steka grönsakerna i 35-45 minuter; ge dem en eller två rörelser hela.

Kolla in vår rostade vegetabiliska matris för mer tips

Nu är det dags att ta upp ditt grönsaksspel.